Få kunskap om fleroperationsmaskiner & bäddfräsar

Ibland räcker det att bara använda en maskin för utföra många arbeten på en gång. Dessa kallas för fleroperationsmaskiner, och styrs av CNC-teknik som klarar av att både svarva, borra och skapa gängor eller andra detaljer i en och samma process. Att istället köpa en maskin innebär flera olika fördelar, bland annat så kan produktionskapaciteten öka eftersom allt kan göras i en och samma maskin. Dessutom minskar kostnaderna då det inte längre finns behov av att köpa in maskiner för flera arbetsprocesser.

fleroperationsmaskinOm du vill byta ut dina gamla CNC-maskiner mot en ny fleroperationsmaskin bör du titta på Okuma MA-H  som både har palettväxlare eller palettmagasin beroende på applikationsområde. Fleroperationsmaskinerna följer samma princip som CNC-svarvarna då de utför samma typ av arbete. Det betyder att du kan välja mellan horisontella, vertikala eller 5-axliga svarvar.

För bearbetning av större detaljer som flygplansdelar är bäddfräsar det givna valet. Oftast handlar det om stycken som är flera meter långa och behöver en kraftig ”bädd” som klarar av styckets vikt, som kan uppgå till 25-30 ton. Det ställs givetvis mycket höga krav på fräshuvudet som måste tåla långa arbetssessioner. Om du tänkt köpa en bäddfräs finns det anledning att räkna pengarna i plånboken eftersom de ingår i kategorin med de dyraste svarvningsmaskinerna som finns att köpa på marknaden. Vill du känna trygghet innan inköp bör du välja Soraluce som har tillverkat 12 olika serier för olika behov och storlekar. Vissa av dem är helt färdiga portallösningar med löpande band med kontrollhytt och skärverktyg i mitten.

Om du tycker att dessa maskiner är på tok för stora och avancerade för din verksamhet kan du istället välja att köpa svarvar som är något enklare i sitt utförande och som enbart genomför en uppgift baserat på dess design. I verksamhet som arbetar med mindre detaljtillverkning bör en enkel CNC-maskin väljas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *